Musik: Musica Vitae och Noah Hellwig - Rörelse

Område: Växjö
Arena/Plats: Växjö Konserthus
Kategori: Föreläsningar, Kultur och konst, Musik, teater och nöje, [...]
Datum: Tisdag 26 nov 2019

Dans och musik i kombination när Musica Vitae spelar i Konserthuset.

Dans och musik har genom historien varit intimt förknippade med varandra och mycket talar för att företeelsen att röra sig till musik kan vara lika gammal som människan själv. I den här konserten tar Musica Vitae fasta på detta och utforskar dansens och rörelsens betydelse för den musikaliska upplevelsen, tillsammans med Malin Broman och dansaren och koreografen Noah Hellwig. Hellwig är bland annat utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och vid Central School of Ballet i London. Under sin karriär har han arbetat med såväl nutida dans, barockdans som performance art och med institutioner som Ballet Ireland, Nordic Baroque Dancers, Folkoperan och Kungliga Operan.

Under kvällen kommer det att ges exempel på hur såväl äldre musik som nutida musik kan användas för att illustrera dans och rörelse. Vi inleder med nyskriven musik av Britta Byström, som redan i sin titel – A Walk By Heart – anspelar på aktivitet och fortsätter med musik av Malin Bång, som i sitt verk Shinai inspirerats av intensiteten och koncentrationen i kampsporterna kendo och aikido. Att röra sig till musik var även centralt under barocken och vi hör musik av två av den franska barockens största tonsättare, François Couperin och Jean-Philipe Rameau, samt av den kanske störste barocktonsättaren av dem alla: Johann Sebastian Bach. Vi får också känna på tangons sensuella rytmer tillsammans med den argentinske tangomästaren Ástor Piazolla och uppleva minimalistiska tongångar av Polarprisvinnaren Steve Reich.

Ett föredrag om kroppens roll och betydelse i det talade språket startar 18:15, därefter konsert kl 19.

Musik:
Britta Byström – A Walk By Heart
Malin Bång – Shinai
Danssvit: Musik av bland andra Erwin Schulhoff, François Couperin, Ástor Piazzolla, Jean-Philippe Rameau, J S Bach, Max Richter, Alexander Balanescu, Steve Reich.

Medverkande:
Musica Vitae
Malin Broman – konstnärlig ledare, violin
Noah Hellwig – koreografi, dans

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
26 Nov
Tisdag 26 nov 2019 19:00 - 21:00 Växjö Konserthus

Kontaktinformation

Mobilnummer
+46 (0)470-416 00
Kontaktperson
BiljettCentrum Växjö
E-post
biljettcentrum@vaxjo.se
Webbsida
https://www.musicavitae.com/event/rorelse/

I närheten av


Bokningsvillkor

Nordic Travel, Smålands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.

Kundservice

Växjö Turistcenter
Residenset Stortorget, Växjö
+ (46) 470- 73 32 80
turism@vaxjo-co.se