Tankarnas trädgård: Dags för socialismens renässans?

Område: Växjö
Arena/Plats: Det fria ordets hus
Kategori: Föreläsningar
Datum: Söndag 29 sep 2019

När nyliberalismen nu tappar mark är det nykonservatismen som växer sig stark. Är det verkligen det folk vill ha? Är det kanske dags för nysocialism?

Varför är världen orättvis? Varför har franska revolutionens paroll Frihet, jämlikhet, broderskap (solidaritet) inte förverkligats? När nyliberalismen nu tappar mark är det nykonservatismen som växer sig stark. Är det verkligen det folk vill ha? Är det kanske dags för en ”nysocialism”? Vad är i så fall det? Eller finns det något annat alternativ?
"Socialismen är ett träd med rötter som sträcker sig långt ned i antiken" skriver Ronny Ambjörnsson i boken Socialismens idéhistoria (1984). I sin enklaste form är socialismen drömmen om gemenskap i jämlikhet. En sådan dröm finns i alla historiska klassamhällen, vare sig dessa ligger i Kina, Indien, Västasien eller Europa. (Att Afrika inte finns med i uppräkningen förklarar Ambjörnsson med frånvaron av tillgängliga källor.) Är det liv i det trädet fortfarande? Lever drömmen? Hur göra för att förverkliga den? Vad kan vi lära av 1900-talets båda misslyckade försök - socialdemokratins och sovjetkommunismens - att bygga ett socialistiskt samhälle? Och kan vi klara klimatet utan en demokratiskt styrd och planerad ekonomi?

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
29 Sep
Söndag 29 sep 2019 15:00 - 17:00 Det fria ordets hus

Kontaktinformation

Kontaktperson
Pål Karlsson
Arrangör e-post
mejl@tankarnastradgardvaxjo.se
Webbsida
http://www.http://tankarnastradgardvaxjo.se/

I närheten av


Bokningsvillkor

Nordic Travel, Smålands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.

Kundservice

Växjö Turistcenter
Residenset Stortorget, Växjö
+ (46) 470- 73 32 80
turism@vaxjo-co.se