Samtal med Bigert & Bergström

Område: Växjö
Arena/Plats:
Kategori: Föreläsningar, Kultur och konst

Onsdagen den 19 augusti kl. 18 ger konstnärsduon Bigert & Bergström oss inblick i sitt konstnärskap och tar oss bakom kulisserna till filmen The Weather War som visas i utställningen Gudrun.

Konstnärsduon Bigert & Bergström träffades på Konstakademin 1986 och har sedan dess arbetat i skärningspunkten mellan människa, natur och teknologi.

The Weather War är en film om människans strävan att kontrollera vädret och tämja dess kraft. Konstnärsduon reser till USAs tornadobälte för att stoppa en tornado. På vägen ges exempel på hur meteorologin har utvecklats i symbios med militära mål och hur dessa visioner förskjutits till dagens tankar om geo-engineering. Kontroversiella idéer med sociopolitiska konsekvenser där frågan om vem som äger rätt till ett modifierat väder ställs på sin spets.

I ett större perspektiv visar filmen på de globala klimatförändringar som dagens människa är utsatt för. Hur ska vi bete oss för att möta dessa utmaningar? Genom anpassning? Eller genom ett krig mot en tilltagande aggressiv väderlek? I Bangladesh byggs skyddsmurar mot kommande översvämningar. I Kina skickas raketer mot hotande regnoväder. Och i Italien avfyras kanoner mot hagel för att skydda årets vinskörd.

I utställningen Gudrun visar Bigert & Bergström en installation med filmen The Weather War och flera av de skulpturer och maskiner som ingår i filmen.

Fri entré.

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 47041475
Kontaktperson
Fredrik Sandblad
Arrangör e-post
konsthall@vaxjo.se
Webbsida
http://www.vaxjo.se/konsthall

Bokningsvillkor

Nordic Travel, Smålands officiella arrangör, ansvarar för bokningen på sidan.

Kundservice

Växjö Turistcenter
Residenset Stortorget, Växjö
+ (46) 470- 73 32 80
turism@vaxjo-co.se