Klättring: Notteryd

Adress: Notteryds Naturreservat, 355 92 Växjö Visa karta

Adress: Notteryds Naturreservat, 355 92 Växjö

I naturreservatet Notteryd strax nordost om centrum finns tre perfekta områden för bouldering.

I naturreservatet Notteryd strax nordost om centrum finns tre områden med många fina boulderingproblem. Vid fornborgen, Klinten och klintarna hittar du allt ifrån lättklättrade stenar med stora grepp till blankpolerad svaklättring på sluttande hällar. Förutom bouldering får du fantastisk utsikt över Toftasjön på köpet.

Söker du en aktivitet som är gratis, får hela familjen att röra på sig och är riktigt rolig så är det bouldering du letar efter. Bouldering är klättring på stora stenblock eller små klippväggar. Du klättrar aldrig så högt att rep eller sele behövs. Istället används crash pads eller paddor, madrasser som dämpar fallet om olyckan är framme. För att minimera riskerna är det bra om en kompis passar nedanför den som bouldrar, till exempel beredd med händerna i luften för att dämpa ett fall.

En särskild väg mot toppen kallas för problem och problemen finns i olika svårighetsgrader. Överkurs är att använda klätterskor och krita (magnesiumkarbonat) för att få bättre grepp för händerna, men oömma skor med styvare sula funkar kanonbra för den som vill prova på. Bli inte förvånad om det visar sig finnas oanad talang i familjen eller kompisgänget. Bouldering lockar fram urmänniskan i oss alla.

Det finns ingen åldersgräns för att bouldra, vare sig undre eller övre. Frisk luft, koordination, styrka, rörlighet och problemlösningsförmåga får du på köpet under utflykten. Mitt i Växjö går det att hitta fina stenblock och klippor att ta sig an. Ett problem kan lösas genom att börja klättra ståendes, sittandes eller genom att klättra klippan utan att ha studerat problemet i förväg. Även en lättklättrad klippa kan passa en van bouldrare, det blir vad man gör det till. De flesta problemen är döpta av bouldrare som varit på plats tidigare och har väldigt roliga namn. Eller vad sägs om Lunchlådan, Hugo och Snigel eller Work less, climb more?

För mer information: https://27crags.com/crags/notteryd

Visa mer

Om denna aktivitet

Build: 2020-02-17 17:49:08, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-5714.cbischannel-335.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails