Cykling: Toftasjön runt, 20 km

Adress: Kronobergsgatan 7, 352 33 Växjö Visa karta

Adress: Kronobergsgatan 7, 352 33 Växjö

Cykeltur med goda fikamöjligheter vid vattnet.

Turen leder genom de följande byar/ platser: Växjö - Sandsbro - Tofta - Notteryd - Sandsbro - Växjö

Cykelturen startar i Växjö och Du börjar med att följa den skyltade cykelvägen till Sandsbro, som ligger mellan två sjöar, Helgasjön och Toftasjön. Sandsbro och trakten kring Toftasjön har en mångfacetterad kulturhistoria som bidragit till bygdens utveckling.

Anknytning hit har personligheter som sångerskan Christina Nilsson och industrimannen Johannes Svahn, båda har bott på Villa Vik. Du följer cykelvägen norrut genom det något kuperade landskapet med lövskog, ängar och hagmarker. Snart ser du Tofta Sjögård invid Toftasjön, en av Svahns gårdar.

När du svängt in på Vikensvedsvägen och njuter av stillheten på denna slingrande väg mot Notteryd, väntar Dig en historia om naturen, markerna, människornas slit för sitt liv och leverne i dessa trakter under 1800- och början av 1900-talet. Du får bl a möta Ola på Klint, Stina i Pyttet, Emil på Tussudden och Johannes vid sjön – alla med sin historia i denna bygd.

En cykelkarta finns att köpa på Turistbyrån i Växjö.

Visa mer

Om denna aktivitet

Build: 2019-11-29 11:45:56, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-5714.cbischannel-335 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails