Klättring: Sundet

Adress: Bokhultet, 352 59 Växjö Visa karta

Adress: Bokhultet, 352 59 Växjö

I mötet mellan södra och norra Bergundasjön finns allt du kan önska dig för bouldering.

I mötet mellan södra och norra Bergundasjön, i naturreservatet Bokhultet, finns det inte bara möjligheter till fiske, löpning och mountainbike utan även bouldering. Området Värnkullen, som fått sitt namn av skyttevärnet på toppen, har allt du kan önska dig av för bouldering. Här finns borstade problem i olika svårighetsgrader, som till exempel Rakt upp och Between a rock and a hard place.

Söker du en aktivitet som är gratis, får hela familjen att röra på sig och är riktigt rolig så är det bouldering du letar efter. Bouldering är klättring på stora stenblock eller små klippväggar. Du klättrar aldrig så högt att rep eller sele behövs. Istället används crash pads eller paddor, madrasser som dämpar fallet om olyckan är framme. För att minimera riskerna är det bra om en kompis passar nedanför den som bouldrar, till exempel beredd med händerna i luften för att dämpa ett fall.

En särskild väg mot toppen kallas för problem och problemen finns i olika svårighetsgrader. Överkurs är att använda klätterskor och krita (magnesiumkarbonat) för att få bättre grepp för händerna, men oömma skor med styvare sula funkar kanonbra för den som vill prova på. Bli inte förvånad om det visar sig finnas oanad talang i familjen eller kompisgänget. Bouldering lockar fram urmänniskan i oss alla.

Det finns ingen åldersgräns för att bouldra, vare sig undre eller övre. Frisk luft, koordination, styrka, rörlighet och problemlösningsförmåga får du på köpet under utflykten. Mitt i Växjö går det att hitta fina stenblock och klippor att ta sig an. Ett problem kan lösas genom att börja klättra ståendes, sittandes eller genom att klättra klippan utan att ha studerat problemet i förväg. Även en lättklättrad klippa kan passa en van bouldrare, det blir vad man gör det till. De flesta problemen är döpta av bouldrare som varit på plats tidigare och har väldigt roliga namn. Eller vad sägs om Lunchlådan, Hugo och Snigel eller Work less, climb more?

För mer information: https://27crags.com/crags/varnkullen

Visa mer

Om denna aktivitet