Simning på öppet vatten: Växjösjön och Trummen

Adress: Strandvägen, 352 34 VÄXJÖ Visa karta

Adress: Strandvägen, 352 34 VÄXJÖ

Friluftsliv med stan runt knuten.

I centrumnära Växjösjön ligger sommartid oftast bojar utlagda för simträning. Dessa brukar ligga med cirka 200 meters mellanrum i sjöns längdriktning. För simträning i Växjösjön finns det två bra ställen att kliva i, antingen vid Kampa pelare eller vid lagunen i Strandbjörket. Det här är friluftsliv med stan runt knuten. Växjösjön är i princip fri från båttrafik.

För den som gillar swimrun och vill träna löpning och simning i kombination passar Växjösjön och Trummen perfekt. Löpsträckor på en eller flera kilometer kan enkelt kombineras med simsträckor på ett par hundra meter i all oändlighet. Båda sjöarna har många bra ihoppsplatser för den med skor på fötterna och löpslingan Växjöåttan kan springas i båda riktningar och brytas av med simsträckor på ledden och bredden. Simmar du barfota bör du vara noga med vart du sätter fötterna vid strandkanten så att det inte finns några vassa föremål på botten.

Badsäsongen i Sverige må vara i kortaste laget, men säsongen för simning i öppet vatten är glädjande nog desto längre. I våtdräkt av kort eller lång modell går det bra att konditionsidrotta i insjöarna i Växjö från maj till september. Det är en underbar frihetskänsla att lämna simbassängens bottenlinjer och vändpunkter och sträcka ut simtag efter simtag i friskt sötvatten.

Tänk på att det är viktigt att inte simma ensam. Ta med en simkompis som sällskap och säkerhet så att ni kan hjälpa varandra om något skulle hända. Har du inte möjlighet att ha någon tillhands i vattnet, se till att anlita en vän som ”badvakt” på land som du kan signalera till om du skulle få problem. Tala på förhand om vart du ska simma och ungefär hur länge. För att synas bättre kan det vara bra med en färgglad badmössa eller en färgglad simboj som fästs i ett band om magen.

Visa mer

Om denna aktivitet